HEGG is het label waaronder Erik van de Heg unica en meubels in kleine oplages produceert voor zowel de particuliere als zakelijke markt. De huidige collectie bestaat uit de serie OneOne en de serie Part. De serie Shift is nog in ontwikkeling. HEGG produceert naast de eigen collectie ook werk in opdracht.

“Het meubel moet anders zijn, naar zichzelf kijken en eigenlijk geen meubel willen zijn.”

Erik van de Heg (1959) is ontwerper en meubelmaker en heeft zijn eigen label HEGG. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem, het tegenwoordige ArtEZ. Na een aantal jaren geschilderd te hebben, werd zijn werk steeds ruimtelijker en meer richting vormgeving. Daarom besloot hij zich te richten op het ontwerpen en produceren van meubels.

   

Van de Heg  was schilder van het gebaar, gelinkt aan een wat rauwe emotie. Hij maakte grote expressieve, abstracte schilderijen, houtsneden en een enorme hoeveelheid tekeningen die uit een impuls voortkwamen. Van de Heg is als ontwerper nog steeds van het gebaar: zijn meubels ontstaan na talloze schetsen die hij snel achter elkaar tekent. Van de Heg: ‘’Mijn werkwijze is hetzelfde gebleven. Ik ontwerp vanuit het platte vlak: grafisch en fysiek.  Elke tekening heeft zijn consequenties, maar biedt ook de mogelijkheid andere wegen in te slaan. Volgens Van de Heg is een kast meestal niet meer dan een aantal horizontale en verticale lijnen, die met elkaar verbonden moet worden. De kast moet voor hem echter wel realiseerbaar, functioneel en qua formaat te hanteren zijn.  Een aantal voorwaarden staat vast, maar hij hecht aan de ruimte te kunnen kiezen. Deze manier van werken stuurt zijn denken in de poging meubels uit hun alledaagse, vaststaande context te trekken. “Het meubel moet anders zijn, naar zichzelf kijken en eigenlijk geen meubel willen zijn.”

Naast het ontwerpproces is het uiteindelijke vervaardigen van zijn kasten en tafels voor Van de Heg als meubelmaker minstens zo belangrijk. De vertaling van tekening naar concreet product verloopt natuurlijk niet altijd vlekkeloos. “Ik kan alles tekenen wat ik wil, maar een echt tastbaar meubelstuk maken, is  een ander verhaal.  Het blijft een zoektocht.” Bij de daadwerkelijke productie van zijn meubels komt de andere kant van Van de Heg naar voren. Dan zie je de ambachtsman die met veel zorg en aandacht, net zolang doorwerkt  tot hij zijn product echt ‘af’ vindt. 

Hegg © 2023